pirmdiena, 2011. gada 21. februāris

Suši

 Suši. Primo reizi gatavojot suši likās kautkas sarežģits, bet izrādijās ir ļoti vienkārš, garšīgs ēdiens, neizmaksā arī dārgi, vienīgi gatavošana prasa diezgan ilgu laiku,man parasti 2-3h. Tātad vispirms jānopērk viss suši nepieciešamais, googlē ir daudz informācijas kā un no kā viņus gatavot. Svarīgākais ir protams rīsi, nori lapas un pildījums. Un suši mērce, kas gan par suši bez mērces. Pārējās lietas var variēt no gadalaika,  maciņa biezuma,  garšas sajūtām, utt. Primā reizē ieteiktu izmēģināt suši gatavot no oriģinālajiem suši rīsiem,lai saprastu kas tas par zvēru,pēctam ja labi padodas vai gatavo ģimenei var nepirkt speciālos rīsus pa 3ls kg, bet nopirkt apaļos rīsus kas maks;a 0,89ls kg.Viņi gan 1-3 reizes jānoskalo pirms vārīšanas, vāra diezgan nelielā ūdens daudzumā, obligāti jāseko lai nepierauj. Rīsus jātin nori la’pās siltus,tāpēc jāpacenšas sagatavot galdu pirms tam, ar visām sagrieztām sastāvdaļām uz šķīvīšiem, piemēram gurķi, lasi, garneles, avokado, krabju nūjiņas,, philadelpia siers utt, to visu protams vienā suši neievietot,t āpēc izvēlēties var to kas garšo, vai ir ledusskapī uz doto brīdi. Jāsagatavo arī citronūdens, bļodiņā ielej pusglāzi ūdens un apmēram 1/2 citrona sulu-šajā škidrumā ik pa laikam ir nepieciešamība samitrināt rokas, ņemt un uzklājot suši, nori lapas un nazi, papildus noņem specifisko nori lapu aromātu.
Pagatavošana: uz koka paklājiņa (kas aptīts ar pārtikas plēvi) uzliek nori lapu ar matēto pusi uz augšu, spīdīgo uz leju, uz 2/3  uzklāj rīsus nelielā kārtiņā, tad sapilda ar ko vēlas, var pildīt vienkārši ar gurķi, vai krabju nūjiņām, var ar lasi+gurķi+philadelpia sieru, vai garneles+ vārīti burkāni+philadelpia siers, utt. Tad ar citronūdeni samitrina atlikušo 1/3 lapas un sarullē.Tā satin cik vien vēlas rullīšu,pēctam viņus sagriež, nazis peč katra grieziena jānoskalo ar citronūdeni. Liek ledusskapī un ēd,kad vien vēlas, mēs gan galiņus izmēģinam uzreiz ēst.garšīgi suši ir arī otrajā dienā.Mums vislabāk garšo ar gaišo sojas mērci,nav tik stipra un wassabi mums arī īsti nepatīk, bet ir kam patīk gan wassabi, gan ingvera šķēlītes.
Izmaksas: Nori lapas maksā apmēram ap 1,30ls (10gb iepakojums), apaļie rīsi 0,90ls/kg(pietiks 2 reizēm uz 4-6 cilvēkiem), citi pievieno rīsu etiķi, irbulīši un paklājiņš katrs ap 1ls, pārējās sastāvdaļas pēc vēlmēm un atkarībā no konkrētā veikala piedāvājuma un cenām.Vienkāršākas pusdienas ģimenei uz 4 cilvēkiem tikai ar gurķi un krabju nūjiņām izmaksā ap 3ls, ja vēlas dažādas izlases izvedot uz 6-8 cilvēkiem tad cena var sasniegt 10ls,kas arī nav dārgi,jo pasūtot uz 6 cilvēkiem mums šis prieks izmaksāja 25ls,tāpēc izdevīgāk un garšīgāk gatavot mājās no kā vien sirds kāro. Mugura gan pēc tam var nedaudz sāpēt J

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru