Pamatēdieni

Vitamīnu ēdiens 
     
     Apmēram 1 tējkarotē olīveļļas uzcep 2 lielus burkānus, 2 sīpolus un kad viss ir gandrīz izcepies pievieno saīkāk sagrieztu  brokuli , cep 3-5minūtes. Klāt var pasniegt garneles. Kopējās izmaksas uz 3-4 cilvēkiem zem 1,5ls(ziemā) 


     

    Omlete ar liellopu gaļu

    Apmēram 100-150g auksti kūpinātas liellopa gaļas, 3 sīpoli, vēlāk pievieno 6 sakultas olas. Klāt var pievienot seleriju kātu un tomātu salātus ar olīveļļu un citrona sulu. Kopējās izmaksas uz 4 cilvēkiem 1,50-2ls.


    Paprikas plovs (nav asais)


    Virtuves kombainā sasmalcina 1 sarkanu papriku, 1 dzeltenu un ½ zaļas paprikas, 1 sīpolu, 1 ķiploka daiviņu un 1 tomātu.Sasmalcina ar impulsa režīmu.  Sākumā katliņā sāk vārīt 250 g brūno rīsu (jeb 2 atvērtas paciņas), vāra 10 minūtes, tad pievieno smalki sagrieztu gaļu ~150-200g un sasmalcinātos dārzeņus, pavāra 2-3minūtes un nogriež uguni, atstāj uz 20minūtēm. Kopējās izmaksas uz 4 cilvekiem zem 2ls, ziemā.



      Jūras kāpostu un dārzeņu salāti eļļā

      Jūras kāpostu un dārzeņu salāti eļļā , kalmāru kotletes (Rimi ~1,30ls/5gb) un vakardienas plovs uzsildīts. Kopējās izmaksas ap 2ls, 4 cilvēkiem.



        Vārīti Brokuļi ar gaļu un salātiem

        Vārīti brokoļi ,verdošā ūdenī ieliek brokoļa rozetes un vāra apmēram 3 minūtes, tad ātri nokāš. Uz pannas apcep auksti kūpināta liellopa gaļu apmēram 150g, 3 lielus sīpolus , ½ zaļās paprikas. Uz 4 cilvēkiem vidējās izmaksas nedaudz virs 2ls, plus salāti, kopā apmēram 3ls. Salāti-Seleriju kātu, burkānu un tomātu salāti ar 1.tējk. olīveļļas un 1.tējk.citrona sulas.


          Raibās pupiņas ar liellopa gaļu. 
            Uzvāram pupiņas, kad gatavs pievienojam apceptus sīpolus un auksti kūpinātas liellopa gaļas, jeb marmora gaļu 100-150g. Klāt ēdam gurķu un tomātu salātus ar dillītēm, mērcītei šoreiz 2 tējk.  majonēzes .Kopējās izmaksas uz 4 cilvēkiem 1,30ls pupiņu ēdienam+ salāti 0,80ls, tātad uz 4 cilvēkiem apmēram 2,10ls (ziemā).

            Griķi ar liellopa gaļu

             
            Tik sen nav ēsti griķi,  joprojām gan nesaprotams  iemeslu kāpēc pirms aptuveni gada griķu cenas pacēlās trīskārši. Griķi mūsu 1.asinsgrupai ir ieteicams produkts, man gan brūnie  rīsi labāk patīk, bet bērniem griķi ļoti garšo.  Tātad, izvāra griķus kā ierasts(2 paciņas, jeb 200g), pannā uzcepam maltu liellopa gaļu 500g  ar 3-4 sīpoliem, šoreiz pagrēkojot pievienoju sen nelietoto tomātu mērci, nedaudz tik kādas 4-5 tējkarotes. Sanāca diezgan pikanti, vismaz man tā likās. Salātu vietā liekam mājas siera 2 iepakojumus sajauktus ar dillēm un pētersīļiem. Kopējās izmaksas uz 3-4 cilvēkiem 2ls+1ls, tātad 3ls.


              Vienkāršas un ātras pusdienas


              Vienkāršas un ātras pusdienas man un maniem abiem dēliņiem. Pupiņas, vienkāršas tikai no bundžiņas izņemtas, var arī uzsildīt iepriekš apcepot ar sīpoliņiem, burkāniem, tomātiem utt. Klāt vistas fileja pildīta ar žāvētu plūmi- vistas fileju pārgriež uz pusēm ieliek žāvētu tumšo plūmi un sasprauž ar kanapē kociņu, vāra nelielā ūdens daudzumā apmēram 10minūtes. Klāt selerijas kātu un burkānu salāti ar sojas mērci, olīveļļu un citrona sulu. Kopējās izmaksas uz 3 cilvēkiem 1,50+salāti 0,50ls. 


                Burkānu - zirnīšu sautējums

                Nelielā ūdens daudzumā sāk vārīt  sagrieztus burkānus apmēram 2 kg. Ja burkāni griezti virtuves kombainā tad vāra apmēram 10-15minūtes, ja ar rokām griezti tad ilgāk, kad gandrīz gatavi burkāni pievieno zirnīšu (lielo bundžu), protams, ideālā variantā ir mājas zirnīši no sava dārza, svaigus jāvāra ilgāk. Var pievienot sīpolus, pētersīļus, dilles un visu, kas vien  mājās no zaļumiem ir. Kad sāk vārīties pavāra apmēram 3minūtes, ja vēlas pievieno nedaudz saldā krējuma. Izmaksas apmēram 1,60ls uz 8 cilvēkiem. Klāt var pielikt apceptu auksti kūpinātu liellopa gaļu 150-200g un salātu vietā gurķus ar dillītēm un pētersīļiem, kam pievienotas 2 tējkarotes majonēzes un 1 tējkarote citrona sulas(kopējās izmaksas tiek palielinātas par 1,7ls uz 4 cilvēkiem).



                Turku zirnīši ar vistas fileju

                 
                Vistas fileju (1gb) apcepam kopā ar sīpoliem (un nedaudz papriku, pētersīļiem) olīveļļā , pēc 5 minūtēm viss gatavs. Uz šķīvja pievieno turku zirnīši no burciņas un tomātu -pētersīļu piedevu  un īstu rupjmaizi ar sviestu.  Kopējās izmaksas uz 4 cilvēkiem  apmēram 2ls.

                Vista karija mērcē ar kokosriekstu pienu.
                Vistas fileja ar karija piedevām  laikam nekad nevar sanākt negaršīga, šoreiz gar saldā krējuma vietā izmēģinu kokosriekstu pienu, un garša ir vēl lieliskāka. Tātad sākumā apcep 4-5 sīpolus olīveļļā, kad sīpoli jau kļūst caurspīdīgi un nedaudz brūni pievieno vistas filejas gabaliņu nedaudz apcep, tad pēc 3-5 minūtēm pievieno karija apmēram tējkaroti, es lieku nedaudz mazāk lai nav par asu un piparu vietā kurkumu, krāsa paliek skaisti dzeltena, nedaudz jūraszāli un klāt kokosriekstu piena bundžu (tilpums laikam bija 250ml), nedaudz uzvāram un pasniedzam kopā ar vārītiem brūnajiem rīsiem(vārot pievienoju nedaudz ingvera un selerijas kātus), kopējās izmaksas apmēram 3ls +  mājas siera salāti  1,50ls, vakariņas kopā izmaksā 4,50ls uz 4 cilvēkiem. Mājas siera salāti – 2 iepakojumi mājas siers  saldajā krējumā, kopā ar ķiršu tomātiņiem un pētersīļiem.
                
                Kūpināts lasītis.
                 Šī gada atklājums a/k laša vēderiņi, maksā zem 0,90ls 300g, gandrīz puse gan tiek izmesta ārā ,bet  kas pats interesantākais, garšīgāki liekas nevis vienkāŗši kūpināti, bet pirms pasniegšanas nedaudz uzvārīti, vai vismaz karstā ūdenī ielikti uz 1-2min), tad arī liekā eļļa tiek noskalota nost. Ideāli der gan zupās, gan salātos, gan kā piedeva pamatēdienam . Šoreiz pusdienās šāds lasītis ar salātiem, no svaigajām salātu lapām un  tomātiem žeļejā (paldies vīramātei). Un kas gan teicis ka ziemas krājumi jāēd tādā veidā kādi  tie ir,  ļaujos eksperimentam un ir ļoti gardi, gan svaigi, gan nedaudz pikanti reizē, tieši tas kas pie laša šoreiz bij nepieciešams. Izmaksas arī  tāpēc tikai ap 1ls, uz 2 cilvēkiem.

                Spināti  ar vistas veltnīšiem. 
                Vistas fileju pārgriež uz pusēm, var nedaudz ar gaļas  āmurīti paklapēt , lai plānāka, bet ne par daudz, vidū liek plūmes un var likt šķēlīti burkāna un sīpola, visu aizrullē, sasprauž ar zobu bakstāmajiem, liek sutināties buljoniņā vai sālsūdenī  5-8 minūtes. Uz pannas apcep saldētus spinātus ar mozarellas siera bumbu, sadalītu gabaliņos, viss gatavs. Pasniedz ar tomātu, salātu lapu, violeto sīpolu salātiem,kas samaisīti ar tējkaroti olīveļļas, tējkaroti citrona sulas un jūrassāli.  Kopējās izmaksas vakariņām 4 cilvēkiem  nedaudz virs 2ls. Spināti apcepti ar sieru ir ļoti garšīgi, var likt arī citu sieru, īpaši labi tos kuri labi kūst vai smērsieriņu.

                Liellopa kotletītes ar griķiem.
                 0,5kg liellopa maltās gaļas sajauc ar 3-4 sīki sagrieztiem sīpoliem, jūraszāli un var pievienot 1 olu, apcep no abām pusēm. Klāt ēdam griķus un biezpienu. Biezpienu sajaucam ar lociņiem, violeto sīpolu (1/5) ,krējuma vietā lieku tējkaroti ananāsu sulas, 2 tējkarotes saldā krējuma, jūrassāls, ja biezpiens liekas parāk sauss vēl var pievienot olīveļļu, citrona sulu vai ananāsu sulu.

                A/k laša risoto.
                 Katlā nedaudz uzvāra ūdeni un pavāra lasi 2 minūtes -izņem lasi un tajā ūdenī sāk vārīt brūnos rīsus, pēc 10 minūtēm pievieno violetos sīpolus, vēl vāra 10minūtes,pievieno sagriezto lasi. Salātu vietā šoreiz ēdam jūras kāpostus. Kopējās risoto izmaksas uz  2cilvēkiem 1,15ls, uz jūras kāposti apmēram 0,50ls.

                Burkānu-pupiņu vakariņas.
                 Kā vienmēr, kas var būt labāks par burkāniem,sīpoliem un maltu liellopa gaļu, visu sutina līdz gatavs, tad pievieno pupiņas no bundzīņas. Ja vēlas pagatavot no kaltētajām pupiņām sautējumu,tad vispirms pupiņas izmērcē  kādas 6h vai labāk visu nakti, tad sāk vārīt pupinās un tad tik uz beigām pievieno pārējās sastāvdaļas. Klāt šoreiz marinētie asorti no vīra vecākiem, gardi un veselīgi.

                Raibās pupiņas ar liellopa gaļu.
                 Raibās pupiņas izmērcē vismaz 6h, tad vāra diezgan ilgi, gandrīz 1h. Uz pannas apcep 5 sīpolus un 0,5kg liellopa gaļas. Salāti no svaigajiem tomātiem , gurķiem, biezpiena,saldā krējuma un jūrassāls.  Pupiņas 0,5kg maksā 0,65ls, pietiek 4 cilvēkiem, liellopa gaļa apmēram 1,50, salātu izmaksas virs 1ls.Tātad kopējās izmaksas uz 4 cilvēkiem nedaudz virs 3ls.

                Brokoļu ēdieni.



                Kā jau rakstīju tie ir tik vienkāŗši- super ātri  pagatavojami, ir tik garšīgi (kat gan senāk tā nelikās) un pats galvenais veselīgi- satur daudz A un C vitamīna, kālija,kalcija uc vitamīnus, tie stiprina imūnsistēmu un tajos ir maz kaloriju, bet sāta sajūta rodas apēdot pat 150g brokuļu ar piedevām. Izmaksu ziņā arī nav dārgi, saldēti tie maksā apmēram -,70-0,80ls 400g iepakojums, kas mūsu 4 cilvēku ģimenei ir vienai reizei pietiekama,tātad ne vairāk kā kartupeļu izmaksas. Pagatavojami ļoti vienkārši, izņme no saldētavas iepakojumu ieber verdošā sālsūdenī,pavāra 2-3 minūtes un viss gatavs. Senāk laika tos pērvārīju,tāpēc likās ka tie nekam neder. Ja vēlas apcept ar olu, brokuļus pavāra 1-2 minūtes, galvenais lai nav sasaluši, tad ieliek sakultā olā ar auzu miltiem un apcep olīveļļā,ļoti gardi, ēdīs tādus pat bērni,kurus zaļā krāsa biedē(jo liekas tas bezgaršīgi).  Brokuļi lieliski sader gan ar zivīm,gan gaļu, gan ceptu sieru un arī zupās. Iesaku izmēģināt tiem,kas no viņa baidas, un nenobīties,ja pirmajā reizē tā garša liekas par maigu. Un ja vēl tas neiegaršojas,kas jau īstiem kartupeļēdājiem (joks),tad iesaku izmēģināt apcept brokuļus olās ar sieru un gaļu: vispirms apcepj sīpolus ar maltu liellopu gaļu un sīpoliem(var arī burkānus rīvētus pievienot), jūrassāls, ja vēlas kajenas piparus utt, vēlāk pievieno brokuļus apcepj 2-5 minūtes, un tad pārlej ar sakultām olām,kas sajauktas ar saļi un rīvētu sieru, vai sieru var pievienot tikai bēigās, pannai vāku virsū, uz lēnas uguns lai viss izcepjas gatavs. |Īstas gastranomiskās izvirtībasJ