Bezē cepumi ar citrona aromātu . oriģinālā recepte : 3 olu baltumi ,ēdamkarote vaniļas cukura ,200gr cukura, šķipsna sāls ,kartupeļu ciete , pustējkarote etiķa. Vai vienkāršāka recepte tik cik mājās ir olu baltumi + cukurs, uz katru olas baltumu pa 60g cukura, bez citām piedevām, ja mājās nekā cita nav.
Atdalam olu baltumus, ielejam virtuves kombainā (ar putotāju), pagaidam lai nedaudz uzsilst, vieglāk putosies.Tad pakāpeniski kuļot pievieno cukuru, vismaz pa 3 reizēm, es pievienoju arī kartupeļu(vai kukurūzas) cietes škipsniņu- stingrībai, nedaudz citrona sulas pilītes svaigam aromātam, kas nomāc etiķi,jo man mājās bij tikai sarkanvīna etiķis (nākamreiz ābolu etiķi lietošu),lai viducītis mīkstāks, nedaudz vaniļas cukuru aromātam, tik vienkārši. Uzkarsētā cepeškrāsni 100`C un liek pannā izklātā ar cepampapīru (gatavus vieglāk noņemt) un cep 1-1,5h. Receptes ir dažādas citur iesaka 120`C cept 60minūtes. Es cepu 100`C vairāk kā stundu, jo zināju ka viņas ilgi uz mūsu galda neuzkavēsies, un tā ar bija ,mazie ēda kā lielu kārumu un man prieks, ka šis ir kārtējais veselīgais kārums,kur nekādi E nav ievietoti iekšā. Ļoti vienkārši pagatavojams saldumiņš. Tā kā gatavoju tikai savai ģimenei neizmantoju konditorijas šprici formas izveidei, bet izlīdzējos ar karoti.kad gatavi cepumi, nedaudz paver krāsns durvis, bet ļauj viņiem atpūsties, ja vien var nociesties.
Plānās pankūkas.
Katru reizi man gan sanāk savādākas, jo pie konkrētas receptes nepieturos, bet kopš mēģinām samazināt piena patēriņu uzturā, tad pankūkas tiek gatavotas apmēram no 4 olām un kādām 4 tējkarotēm auzu vai rudzu miltu(vai kombinēts puse uz pusi), tējkarote olīveļļas un kādas 2 cukura karotītes. Daudz pankūku nesanāk, sanāk tādas īstas pankūkas (ja vēlas plānākas var pieliet ūdeni, vai ananāsu sulu). Izmaksas un laika patēriņš mazs, bet bērniem ļoti garšo, tāpēc pieprasījums pēc pankūkām ir liels un nespējot sagaidīt nākamo viss tiek apēsts.
Alternatīva ierastajiem saldumiem.
Lakricas konfektes (vēl garšīgāk Haribo lakricas konfektes 2 krāsu) , ananāsi koservēti vai svaigi- galvenais garšīgi un uzlabo gremošanas sistēmu. Un Gotiņas biezpiena sieriņš ar rupjmaizi- tik bezgala garšīgs, ka nespējam atturēties un katrs pa 3 gb. vienā reizē varam apēst, vēlāk gan nedaudz sāp vēders(nezinam vai tā tiešām ir piena produktu nepanesamība?).
Uzkodas- saldais.
Žāvētas plūmes un konservēti ananāsi bundžā. Plūmes maksā apmēram 1,50ls -500g,lieliski sader ar vistas fileju, liellopa vai cūkgaļas veltnīšos un protams dažādos saldajos. Konservēts ananāss bundžā 580g- apmēram 0,85ls.
Biezpiena plācenīši ar citronu- saldi un atsvaidzinoši.
Tā jau saka ka tikai jāiedomājas kautkas un tas piepildas. Dabūju daudz biezpiena un nākamajā dienā apollo ievietoja biezpiena plācenīšu recepti, tieši manai iedvesmai- šoreiz ar citronu. Oriģinālā recepte Nepieciešams:200 g biezpiena, 3 olas , 3 ēdamkarotes cukura, 0,5 tējkarotes cepampulvera sāls , 3 ēdamkarotes mannas, eļļa cepšanai , 1 citrona miziņa. Mana versija : puskilograms biezpiena, diezgan sausa, +5 olas, viena citrona miziņa(tikai dzeltenā daļa uz vissmalkākās rīves, t.i apmēram tējkarote sarīvētas miziņas), nedaudz cepamā pulveris un 6 tējkarotes (atceramies ka tas ir 5ml, jeb LV vienkārša ēdamkarote) un kādas 3 tējkarotes auzu pārslu miltu. Super garšīgi, var ēst gan vienus pašus, gan ar ievārījumu ,gan krējumu.
Banānu- ābolu saldais
Saldumus gribas, bet gribas arī ko veselīgāku,vai ne? Sagriež banānus un ābolus aplej ar šokolādes mērci un saldais gatavs.Kā jau ziemā veselības stiprināšanai pievienoju smiltsērkšķu ogas. Cik šī kombinācija ar āboliem un banāniem ir garda uzzināju Rāznas sanatorijā, kad biju vēl maza.Tad pirmo reiz ko priekš tiem laikiem interesantu pagaršoju un domāju kā viss tik vienkāŗši un garšīgi var sajaukties kopā,ābolu ēdāja es nekad neesmu bijusi,tāpēc šis saldais man bija liels atklājums, toreiz mums viņus pasniedza trauciņos sagrieztus ābolus, banānus un jāņogas kas pārlieti ar pastaisītu jogurtu un izdekorēti ar jāņogām, lielisks veids kā bērniem iemānīt veselīgās ogas un augļus.